Hei Erna.

Slo tilfeldigvis på skjermen i dag da du holdt nyttårstalen din.
Det første jeg hørte var at du slo et slag for fosterforeldre og hvor viktig jobb de gjør. Der er vi faktisk enige. Jeg får dessverre ikke med meg alt du sier. Fordi samtidig som du snakker kjenner jeg et raseri bygge seg opp og jeg vurderer jeg for meg selv; skru av og spare meg for den vonde klumpen i brystet? Eller beherske meg, stille med et åpent sinn og lytte. Kanskje lærer jeg noe?
Jeg bestemmer meg for å lytte, fordi det gjør vi jammen ikke nok av i disse tider.

Det neste jeg hører handler om unge mennesker og forventningspress. Om det å ikke innfri alle forventningene andre har og hvordan det kan skape psykiske vanskeligheter.
Jeg kjemper mot lysten til å brøle mot deg der du prater videre.
Men jeg er da tross alt et ganske sivilisert menneske som vet at kjærlighet og forståelse er den eneste veien.
Nå er du over på viktigheten av å få alle i arbeid for slik kan vi forebygge fattigdom og at noen faller utenfor fellesskapet.
Og jammen kommer også punktet om at vi trenger å føde flere barn for å holde Norge AS i gang.
Her gikk rullegardina ned og jeg klemte hardt om fjernkontrollen. Jeg brukte den selvsagt bare til å finne av-knappen. Selv med en ADHD diagnose greide jeg å styre impulsen til å kyle den rett i tennene dine der framme på skjermen. (Du har vel i motsetning til mange her i landet råd til tannlege så det hadde vel ikke vært krise.)

HVORDAN I HEITESTE HULESTE MENER DU AT DISSE PUNKTENE DU SNAKKER OM HØRER SAMMEN!!!!

Du vil ha et samfunn der vi passer på hverandre og ser hverandre. Du vil at vi skal jobbe 8 timer (gjerne mer dersom vi er leger og helsepersonell) hver dag samtidig som vi tar vare på familien, ser innom eldre slektninger og gjerne andre som er ensomme, fanger opp venner av barna som ikke har det så godt og ikke minst stille på fotballdugnad for de 2,6 barna vi har!!

I tillegg skal vi spare til pensjon, (som vi kommer til å se lite til, vi må jo uansett jobbe til vi er 75) holde oss oppdaterte på barnas internettvaner og vaske klær på natta når strømmen er billig. (det er vel derfor vi har vært så heldige å få ny strømmåler?)

IKKE RART VI TRENGER FLERE DYKTIGE FOSTERFORELDRE!! De biologiske foreldrene er jo altfor opptatt med å INNFRI ALLE FORVENTNINGENE DU STILLER TIL DEM!

STIKK FINGERN I JORDA (seriøst! gjør det! forskning viser at det er helsebringende)

Det hjelper så innmari lite hva du står der og sier når hverdagslivet til menneskene rundt om i Norge oppleves som noe helt annet.
Jeg kjenner meg maktesløs, oppgitt og fuckings trønder-FORBAINNA! Vakre nyttårsord betyr NIKS og NADA!

Vil du ha unge mennesker som står stødig på egne bein så gi de rom til å finne seg selv. Kanskje med å fjerne noe teori på yrkesrettet utdanning og lette presset på at de må velge retning så tidlig i livet?

Vil du ha alle i arbeid? Kan være lurt å starte med å lytte til fagfolk i barnehage og skole! For når foreldrene er på arbeid trengs det andre voksne som har TID! TID som fagfolk har ropt etter i mange år. Det trengs flere hender og fang både i barnehage og skole. Det trengs helsesøstre med bedre tid. Barn trenger TID og voksne som har den tida uten å tenke på de 1000 andre oppgavene som venter! Det hjelper ikke å kurse fagpersonell til de (eller du) blir blå i fjeset. Det barn trenger er å bli sett, hørt og forstått i en relasjon de er trygge i. Det skjer ikke etter et tidsskjema uansett hvor velutdannet den voksne er!!

Vil du ha flere barn må du innse at det koster penger i dagens samfunn. Barnetrygda er en VITS i forhold til da den ble innført. Barnehage, skole, SFO og fritidsaktiviteter tar en stor del av budsjettet til barnefamilier. Og ikke minst koster det å BO. Mange har ikke råd til det huset de trenger for å ha plass til de barna du ber om. Jeg vet faktisk om flere enslige med helt normale jobber som ikke har råd til å kjøpe seg en leilighet! De fleste velger færre barn fordi de ikke har ressurser til å ha flere. Da snakker jeg om både personlig kapasitet og økonomi. Du skjønner det, for de fleste går det dårlig å jobbe full dag 5 dager i uka og samtidig ha 3 barn som skal følges opp med lekser, fritidsaktiviteter og venner.

Så beklager å måtte si det. Men du får nok ikke i både pose og sekk!
Du må velge om du vil at folk skal arbeide, eller om de skal få litt over to barn som du så fint sier det.

For HELDIGVIS har de fleste foreldre her i landet mer vett enn deg og forstår at overarbeidede barnehageansatte, lærere, sosialarbeidere og helsesøstre ikke kan erstatte en mamma og en pappa!

Og du… du vet at FRIHET til å velge selv er en av grunnpilarene i ditt eget parti?
Respekter min rett til å velge selv hvor mye av mitt liv og min kapasitet jeg vil bruke som arbeidstaker og hvor mange barn jeg vil ha.
Hold deg for god til å lekse opp om dette på tv i en nyttårstale! Den anledningen kunne du brukt til å snakke om det som samfunnet VIRKELIG trenger. Som for eksempel hvordan vi kan rense havet for plast, hvordan alle (også du og alle godt betalte på Stortinget) må redusere forbruket sitt for å fordele jordas ressurser.

-takk for meg-

P.S
Kanskje er jeg litt urettferdig og du snakket om disse virkelig viktige tingene etter at jeg slo av skjermen.
Jeg håper det!